Opasy.pl / Wiadomości

Pierwsze w Polsce porozumienie PZPBM z ODR na rzecz QMP

04.04.2025
Ważnym wydarzeniem dla sektora produkcji bydła mięsnego jest podpisanie pierwszego w Polsce porozumienia pomiędzy Polskim Zrzeszeniem Producentów Bydła Mięsnego (PZPBM) a Podlaskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego (PODR). Porozumienie to skupia się na współpracy w zakresie promowania ekoschematu dobrostanu zwierząt, ze szczególnym uwzględnieniem Systemu Jakości QMP.

Pierwsze w Polsce porozumienie na rzecz dobrostanu bydła mięsnego -współpraca PZPBM z Podlaskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego

Ważnym wydarzeniem dla sektora produkcji bydła mięsnego jest podpisanie pierwszego w Polsce porozumienia pomiędzy Polskim Zrzeszeniem Producentów Bydła Mięsnego (PZPBM) a Podlaskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego (PODR). Porozumienie to skupia się na współpracy w zakresie promowania ekoschematu dobrostanu zwierząt, ze szczególnym uwzględnieniem Systemu Jakości QMP. 

W praktyce współpraca obu podmiotów oznacza, że doradcy PODR oraz specjaliści zrzeszenia będą wspólnie prowadzić kampanię informacyjną i edukacyjną dla rolników. Dzięki temu gospodarstwa rolne otrzymają nie tylko kompleksową wiedzę o wymogach i korzyściach wynikających z uczestnictwa w systemie QMP, ale także bezpośrednie wsparcie w podejmowaniu decyzji biznesowych związanych z przystąpieniem do ekoschematów. Istotą inicjatywy nie jest wyłącznie propagowanie certyfikacji, ale przede wszystkim długoterminowe zwiększanie rentowności hodowli bydła oraz poprawa pozycji hodowców w ramach łańcucha dostaw.

Jak podkreślają inicjatorzy porozumienia, dotychczas rolnicy podejmowali decyzję o uczestnictwie w ekoschematach dobrostanowych często pod wpływem informacji pochodzących z mediów lub poleceń znajomych. Brakowało profesjonalnego doradztwa techniczno-ekonomicznego, które uwzględniałoby specyficzne potrzeby i warunki poszczególnych gospodarstw. Obecna współpraca ma tę sytuację radykalnie zmienić. 

Porozumienie to jest elementem długofalowej strategii rozwoju sektora wołowiny, której kluczowym celem jest popularyzacja nowoczesnych, ekologicznych i jednocześnie ekonomicznie opłacalnych metod produkcji bydła mięsnego. Polski sektor hodowców bydła mięsnego ma szansę dzięki temu jeszcze skuteczniej konkurować na rynku krajowym i europejskim, promując produkty najwyższej jakości, cenione przez coraz bardziej świadomych konsumentów.



Copyright © 2021 Generate By Logi.pl | All rights reserved.